Hogyan segítheted kamaszod fejlődését és boldogulását? - Praktikus tanácsok szülőknek

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

A Halál és a gyász.... 5+2 fontos tanács: Hogyan beszélgess a gyerkőcöddel erről a témáról?

2023. szeptember 17. - Rólad szól....

Hogyan beszélgess gyermekeddel a halál és a gyász témáról?

kamasz_gyasz.jpg

A gyermeknevelés rengeteg kihívást tartogat, de talán az egyik legnehezebb feladat lehet, amikor a halál és a gyász témáját kell megbeszélni a gyermekkel. A kamaszkor pedig egy különösen érzékeny időszak, amikor a fiatalok még jobban próbálják megérteni a világot és az élet nagy kérdéseit. Mint kamaszcoach adok 5+1 szerintem nagyon fontos tanácsot ahhoz, hogyan kezeld ezt a nehezebbnél nehezebb beszélgetést. 

1. Legyél őszinte és egyszerű: a legfontosabb, hogy őszinték legyünk a gyermekkel. Használjunk egyszerű nyelvezetet, hogy könnyen megérthető legyen számukra. Például: ha valaki meghalt, mondjuk azt, hogy "elment", de ne használjuk a körülíró vagy elrejtő kifejezéseket, mert ezek csak zavarodottságot okozhatnak. 

2. Figyelj és legyél elérhető: a kamaszok gyakran saját magukat zárják be, de fontos, hogy tudja számíthat rád, amikor szüksége van rá. Hallgasd meg és válaszolj türelemmel minden kérdésére és aggodalmára. Ne siettesd a dolgot, hagyd, hogy idővel megértse és a saját tempójában dolgozza fel az érzéseit. 

3. Közösség és támogatás: beszélj a gyerkőccel arról, hogy a gyász egy természetes folyamat, és fontos, hogy megossza az érzéseit valakivel. Ajánlj olyan lehetőségeket, mint egy gyászcsoport, iskolai tancsadó vagy egy kamaszcoach, mint én, ahol segítséget és támogatást kaphat. 

4. Emeld ki az emlékeket: az emlékezés sokat segíthet a gyász feldolgozásában. Beszélj az elveszített személy pozitív emlékeiről, történeteiről és arról hogyan hatottak a gyerkőc életére. Ez segíthet az emlékek megőrzésében és a fájdalom enyhítésében. 

5. Tartsd nyitva a kommunikációt: a gyászfeldolgozás hosszú folyamat lehet, és a gyermek érzései idővel változhatnak. Ne hagyd abba a beszélgetést a halálról és a gyászról, hanem rendszeresen ellenőrizd , hogy érez e új érzéseket vagy vannak e gondolatai erről a témáról. 

+1. Keress fel szakértőt, ha szükséges: ha úgy érzed, hogy gyerkőcöd nehezen kezeli a gyászt, vagy problémák merülnek fel, fordulj szakemberhez, például keress fel egy pszichológust, egy terapeutát. Ha nagyon mély a gyász, ők biztosan tudnak segítséget nyújtani. 

A halál és a gyász témája sosem könnyű, de az őszinteség, a támogatás és a megértés segíthet a gyermeknek abban, hogy feldolgozza ezeket az élet nehéz pillanatait. Mint kamaszcoach, én is itt vagyok, hogy segítsek a szülőknek azokban az időkben is, amikor a kamaszoknak még nagyobb szükségük van rájuk, mint bármikor.  Legyél a gyerkőcöd mellett!!! 

ölelés, Kriszti 

@róladszól 

A bejegyzés trackback címe:

https://roladszol-coachingkrisztivel.blog.hu/api/trackback/id/tr5018216337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása