Hogyan segítheted kamaszod fejlődését és boldogulását? - Praktikus tanácsok szülőknek

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Miért fontos az első kamasz szerelem?

2023. december 13. - Rólad szól....

 

Miért fontos az első kamasz szerelem? 

 

Ma a kamaszkor egyik izgalmas és sokszor zűrös részéről írok egy kicsit: az első kamasz szerelemről. Miért olyan fontos ez az életszakasz, és hogyan formálja a fiatalokat? Kicsit elemezzük ezt a témát.:

Ebben a korban egyre nagyobb szerepet játszik a gyerekeink életében. A másik nem iránti érdeklődés és vonzódás, kezdetben furcsa lehet. Ilyenkor tapasztalják meg, mit jelent kötődni valakihez, aki nem családtag, és nem barát. Bár lehet, hogy szülőként ezt fél vállról vesszük, azt fontos megjegyeznem, hogy az ő életükben ez mennyire fontos szerepet játszik. Biztos mindenki emlékszik rá, hogy milyen érzés volt, amikor szívdobogva vártunk valakit.... 

Azonban mi szülők aggódunk. ( lányos szülők sokkal jobban). Hiszen szeretnénk őket megvédeni a fájdalomtól, a csalódástól. Nem biztos, hogy jó szemmel nézzük a választottjukat, korainak tartjuk még a kapcsolatot. Nem lesz meggondolatlan? Tisztában van minden következménnyel? Mindenre felkészítettem szülőként? 

A kamaszkori szerelmekre a hevesség jellemző leginkább. Képesek bezárkózni és figyelmüket csak a "másik felükre" irányítani. Meg kell értetni velük, hogy ők egyedül is teljes egészek. Nem kell változtatni a szokásaikon, a barátaikon, a gondolkodásukon. Nem szabad megfeledkezniük a tanulásról, vagy éppen a családról. 

Fontos, hogy szülőként legyünk nyitottak és figyelmesek irányukban! 

Nem kell tudnunk mindenről. El kell tudnunk fogadni, hogy szépen lassan felnőnek.

Tiszteletben kell tartanunk a magánéletét és az érzéseit.  Ne legyintsünk egy nagyot azzal a mondattal, hogy " ohh, ez csak egy kamaszszerelem, elmúlik"! Vigyázzunk, mert így előfordulhat, hogy nem fog velünk beszélni ezekről a dologokról. Ne hagyjuk magára, legyünk kéznél, ha szükségük van ránk. Hozhatunk szabályokat is az életkorának megfelelően. pl.: nem zárhatod kulcsra a szobádat

insta_poszt.jpg

Örüljünk neki, hogy kamaszunk szerelmes!

Az első kamasz szerelem egyfajta érzelmi kaland, amely segít a tinédzsereknek megérteni és kifejezni az érzéseiket. Ez az érzelmi fejlődés alapját képezi az egész életre nézve, és a kapcsolatokban való jártasság kialakításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

A szerelem általában önismerethez és önértékeléshez vezet. A kapcsolatok révén a tinédzserek felfedezik, hogy ki is valójában, és megtanulják elfogadni önmagukat, beleértve az esetleges hibákat is.

 Társadalmi Tanulás:

Az első kamasz szerelem során a fiatalok tanulnak a kapcsolatokról, az empátiáról, a kommunikációról és a kölcsönös tiszteletről. Ezek a tanulások pedig nemcsak romantikus kapcsolatokra korlátozódnak, hanem életük későbbi szakaszaiban is alkalmazhatók lesznek.

 Érzelmi Rugalmasság:

Az első szerelem bevezet a fiatalokat az érzelmi rugalmasság világába. Megtanulják, hogy az érzéseik változhatnak, és megtanulnak megbirkózni a szerelemmel járó kihívásokkal is, ami hosszú távon segíti őket a stresszel és érzelmi nehézségekkel való megküzdésben.

Ne idegeskedjünk a választottja miatt! Ha mégsem olyat választanak, aki nekünk is megfelel, akkor magyarázzuk el őszintén, hogy mi a zavaró tényező számunkra. Ne legyünk szülőként nagyon merevek, mert azzal csak árthatunk. 

Figyeljünk a gyerekünkre, ha kérdése van, válaszoljunk. Érezze, hogy érdekel bennünket, hogy mi zajlik benne, mit és hogyan él át. 

A kamaszkori kapcsolatok nagy többsége nem tart sokáig, mégis.....

 

 .....az első kamasz szerelem mély és sokrétű hatásokkal bír, formálva az érzelmi intelligenciát és a társas kapcsolatokat. Fontos, hogy támogassuk a fiatalokat ebben az időszakban, és segítsük őket az érzéseik megértésében és kezelésében. Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett! Kövess be további izgalmas témákért!

ölelés, Kriszti

A bejegyzés trackback címe:

https://roladszol-coachingkrisztivel.blog.hu/api/trackback/id/tr8118280515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása