Hogyan segítheted kamaszod fejlődését és boldogulását? - Praktikus tanácsok szülőknek

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Kiegyensúlyozott ünnepek: kamaszok, szülők, ünnepek, stressz.....

2023. december 04. - Rólad szól....

Hogyan kezeljük szülőként a stresszt, főleg, ha kamasz van a háznál? 

 

 

Az ünnepi időszak minden családban egyfajta varázst hoz magával, de gyakran kísérheti a stressz is, különösen a kamaszok és a szülők számára. Hogyan tarthatjuk meg az egyensúlyt és élvezhetjük a karácsonyi időszakot? 

Praktikus tanácsok a kiegyensúlyozott ünnepekért: 

1. Kommunikáció és beszélgetés - beszéljétek meg előre az elvárásokat, kinek mi a terve, kinek mi a feladata családon belül az ünnepi előkészületekkel, ki hova menne, milyen programja van. Így mindenki tisztában lesz azzal, hogyan ossza be az idejét a ráváró teendőkkel.

2. Időgazdálkodás - a mi családunkban ez kiválóan működik. Semmi nagy dologra nem kell gondolni, nálunk ez egy sima naptár. A ház központi pontján van és mindenki beleírja a programját, így nyomon követhető a napirendünk is. Mindenki látja mikor van szabadidő és mikor zajlanak a családi események. Ez segít elkerülni az időhiányból fakadó stresszt. 

nevtelen_terv_2.jpgroladszol_sotetzold.png

3. Ajándékozás - Beszéljétek meg nyugodtan a kamaszokkal az ajándékozás valódi jelentését, és hangsúlyozni kell nekik az együtt töltött idő valódi jelentőségét is. Az együtt töltött idő fontosságát az anyagi dolgok felett. Nem is beszélve arról, hogy ők már abban a korban vannak - sajnos -, amikor már szembesültek a ténnyel, hogy a télapó nem létezik... :) Szóval, nyugodtan az anyagi dologokról is lehet velük már kommunikálni. Így is elkerülhető a stressz, hiszen, ha tisztában vannak ezekkel a dolgokkal, senkit nem érhet csalódás. 

4. Kreatív stresszkezelés - énekeljetek, díszítsetek, barkácsoljatok, süssetek együtt. ha pedig a családi szabályzat megengedi, még egy pohár forralt bor is beleférhet. :)

5. Elfogadás - fogadjuk el, ha nem minden a tervek szerint alakul. Bárkinek, bármi közbe jöhet, de a rugalmasság és az elfogadás segíthet a váratlan helyzetek kezelésében. 

6. Idő a pihenésre - fontos, hogy mind a kamaszok, mind a szülők szánjatok időt a feltöltődésre és pihenésre. Ezáltal is könnyebben kezelitek majd a váratlan stressz helyzeteket. 

+1. Segítségkérés - ezt nem győzőm hangsúlyozni! Ne féljetek segítséget kérni, legyen szó családtagról vagy barátról. Mindenki nyer, ha szakember segítségét kérik, amennyiben szükség van rá. :)

 

Az ünnepek valódi szépsége a szeretetben és az együtt töltött időben rejlik. Ezek a gyakorlati táncsok segíthetnek mind a kamaszoknak, mind pedig a szülőknek abban, hogy valóban élvezhessék az ünnepeket, a karácsonyt stressz és feszültség nélkül. 

ölelés, Kriszti

A bejegyzés trackback címe:

https://roladszol-coachingkrisztivel.blog.hu/api/trackback/id/tr6318273349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása