Hogyan segítheted kamaszod fejlődését és boldogulását? - Praktikus tanácsok szülőknek

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

Rólad szól - kamasz coaching - szülőknek! :)

A kamaszok én - és önkép zavara....

2023. december 08. - Rólad szól....

 

A Kamaszok Én- és Önkép Zavara: Az Élet Kihívásai és Szülői Támogatás

 

A kamaszkor egy olyan időszak, amikor a tinédzserek személyisége és önképe folyamatos változásokon megy keresztül. A fiatalok gyakran keresik az identitásukat, és ez járhat önértékelési kérdésekkel. De mikor kezdődik ez a folyamat, és mit tehetünk mi szülők  azért, hogy segítsük a gyermekeinket az én- és önképük kialakításában?

 

A kamaszkor általában a serdülőkor elejétől a 20-as éveik elejéig terjed, de a folyamat már korábban, a kiskamaszkorban is elkezdődhet. Fontos, hogy a szülőként érzékenyen figyeljünk rá, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a gyerekünk. A tinédzserek gyakran küzdenek az elfogadással, szoronganak a külső elvárások miatt, és próbálnak megtalálni egy olyan személyes identitást, amely megfelel nekik. Ma minden a social media körül forog, de az ő kis világuk mindenképp, és nagyon nehéz megértetni velük, hogy amit látnak az instagramon, a facebookon, a tiktokon, stb.... a 99% - a kirakat. 

pexels-mihman-du_anl_-19188692.jpgroladszol_sotetzold.png

 

A szülőként érdemes figyelnünk a kamaszok viselkedésére és érzelmi állapotára. Ha a gyermek hirtelen visszahúzódóvá válik, vagy éppen ellenkezőleg, agresszívvá, az figyelmeztető jel lehet az én- és önkép zavarokra. Fontosnak tartom azt is, hogy magunkat is vizsgáljuk meg! Nem támasztunk túl nagy elvárásokat? Olyannak látjuk őt amilyen?  Fontos, hogy mi szülők ilyenkor nyitott kommunikációt alakítsunk ki a tinédzserrel, megértő és támogató környezetet teremtve.

 

Hogyan segíthetsz szülőként ebben a folyamatban?

Íme három könnyű gyakorlat, amit otthon is végezhettek a kamaszokkal:

 

Múltidéző ( ami nem is volt olyan rég ): Nézzétek meg közösen régi fényképeiket vagy videóikat, és beszélgessetek azokról az élményekről, amelyek az életüket formálták. Ez segíthet a gyermeknek jobban megérteni az önmagával kapcsolatos érzéseit és tapasztalatait.

 

Erősségek felfedezése: Készítsetek egy listát a kamasz erősségeiről és sajátosságairól. Ez segíthet nekik abban, hogy jobban megismerjék önmagukat, és erős oldalaikra összpontosítsanak.

 

Célkitűzések megfogalmazása: Beszéljétek meg közösen a kamaszok céljait és vágyait a jövőre nézve. Az elérhető, rövid távú célok kitűzése segíthet nekik abban, hogy fókuszáltak maradjanak és megvalósíthassák az álmaikat.

 

Annak érdekében, hogy hatékonyan támogassátok a kamaszok én- és önképének kialakulását, a szülőknek fontolóra kell venniük a szakember segítségét.  Coach, Pszichológus vagy tanácsadó bevonása segíthet a gyermek és a szülő közötti kommunikáció javításában, és szakértői segítséget nyújthat a nehezebb esetekben.

 

A kamaszkor egy kihívásokkal teli időszak mind a gyermek, mind a szülő számára. Az érzékeny figyelem, a támogatás és a megfelelő kommunikáció azonban kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a fiatalok egészségesen és magabiztosan alakíthassák ki identitásukat.

ölelés, Kriszti

A bejegyzés trackback címe:

https://roladszol-coachingkrisztivel.blog.hu/api/trackback/id/tr5118276135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása